Fotó - Természetfotó - Stockfoto

Stockfotó? Stockfotó!! Avagy milyen lehetőségek vannak a stockfotózásban manapság!

Hogy mi is az a STOCKFOTÓ (helyesebben: STOCKPHOTO)?

2015. november 30. 21:51 - Digoarpi

Vannak olyan cégek, a Fotóbankok, amelyek arra specializálódtak, hogy a már nem teljesen kezdő fotósoktól, egészen a top, profi fotósokkal dolgoznak együtt és vállalják azt, hogy eladják a képeket, és képviselik a fotós érdekeit, ha kell. A fotóbank ennek fejében a haszon nagy részét lefölözi, de azért, ha valaki ügyes akkor elég tisztességes pénzt is lehet keresni.

Különböző módokon értékesítik a fotókat, de a fotó tulajdonjoga mindig a fotósé marad. Van az úgynevezett "Royalty-Free" (RF) lehetőség, a fotók többségét így veszik meg, amikor a vevő gyakorlatilag egyszer megveszi a képet és sokszor felhasználhatja, de nem adhatja el, nem lehet kizárólagos joga a kép használata felett. 

Ha a Rights Managed (RM) módon veszi meg, akkor lehetősége van arra, hogy csak az ő termékein jelenjenek meg azok a fotók, ebben az esetben viszont sokkal nagyobb összeget kell fizetnie. 

Elméletileg a Fotóbankoknak van egy komoly apparátusuk a fotók felhasználásának az ellenőrzésére, de azért szerintem be-be csúszik egy-egy hiba...

A fotóbankok között vannak Macro fotóbankok, ahol bár kevesebb fotót adnak el, de sokkal több pénzért és Mikro fotóbankok, ahol sokkal több az eladás, de az egy képre eső ár jóval alacsonyabb.

Úgy gondolom, hogy ez egy olyan terület, ahol szinte lehetetlen a tökéletes ellenőrzés. (Majd látjátok a következő képeken, hogy a sima képlopás ellen vízjel van minden lelopott fotón, amit akkor oldanak fel, amikor a vevő fizet.)

A fotók ára ezeket figyelembe véve 25 centől akár 2000 dollár is lehet. Persze a többség a kisebb összegekért kel el. A fotós minden ügynökségnél meghatározott %-ot kap, általában a nagyobb forgalmat bonyolító ügynökségek (pl: a Shutterstock) kevesebbet adnak, de ez ne tévesszen meg senkit. 

Én amikor először hallottam, hogy 25 cent, arra gondoltam, hogy ez nem lehet valami nagy üzlet. Így, 5 év tapasztalattal a hátam mögött azt mondom, hogy rosszul tettem volna, ha hagyom elmenni mellettem ezt a lehetőséget...kislany.jpg

 Az a fotós, aki kb:10 éve készítette ezt a képet, a mai napig, csak ezzel az egy képpel kb: 70-120 ezer eurót keresett!! Mindezt úgy érte el, hogy ezt a fotót már több mint 100.000-szer megvették. Mikor tudna egy fotós ennyit kaszálni, főleg, hogy közben lehet, hogy éppen otthon ül, vagy az egyéb kedvteléseinek hódol? Ez a fajta passzív jövedelem lehetősége adott a fotóbankoknál.

 

Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy ebben az időben, 10-15 éve, ez a típusú fotózás még újdonságnak számított és ez a fotós jókor volt jó helyen, és megragadta a lehetőséget! Azonban egyáltalán nem lefutott téma manapság sem a stockfotózás!

Engem is felvillanyozott ez a dolog, hiszen egy kép eladásából mondjuk 30 millió Ft-ot keresett 10 év alatt az nem rossz ár egy képért. És nem kellett neki ebben az esetben keresni a vevőket, mert azt az ügynökség intézi. Neki a dolga az volt, hogy csináljon egy jó képet, dolgozza ki jó minőségben, töltse fel és adja meg a bankszámlát ahová utalhatják a pénzt!

viticulture.jpgEgyébként a kifizetés általában Paypal számlára megy.

 

Ezt a szőlőrendes képemet nekem is közel 4000-szer vették meg!

 

 

 

 

Vannak dolgok a stockfotózásban amit lehetne javítani a fotós szempontjából, de lehetne sokkal rosszabb is. Legtöbbször, azok akik sokat elégedetlenkednek, nem tesznek meg mindent a sikeres fotózásért és először a saját házuk táján kellene kicsit körülnézni. 

Nem rossz meló ez. Egy ismerős fotós például nagyon szeret utazni, és azt mondta, hogy az utazás alatt készített képei fedezik a következő utazás költségeit. Másoknak valószínűleg nehezebb lett volna összeszedni a pénzt egy komoly obbjektív rendszerre, de ez a meló segített ebben is.

Folytatás következik...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radoczyarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr448128678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása